Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi 2008 Ekim ayından bu yana şirkette 4 defa PMP Hazırlık eğitimi verdim. Bugüne kadar eğitim alan arkadaşlarımdan 19 tanesi sınavı başarıyla geçip PMP oldular. İlk sınıftan toplam 12 kişi, ikinci sınıftan 6 kişi ve üçüncü sınıftan şu anda 2 kişi PMP sertifikasını almış durumda. 3.PMP Hazırlık Eğitimi yazımda da vurguladığım gibi önümüzdeki dönemde bu sınıftan PMP sınavına girecek arkadaşlarım var.
4.sınıfımız ile 2010 Mayıs ayının başında eğitime başladık ve 12 Haziran’da eğitimi tamamladık. Bu sınıftaki arkadaşlar da oluşturdukları mail grubuna “PMP Summer Class” ismini verdiler. Bu sınıf öncekilere göre daha kalabalıktı, toplam 21 kişi vardı. 3.sınıf eğitmimiz toplam 48 saat sürmüştü. 4.sınıf 56 saat sürdü. Nedeni eğitimi alanların katılımlarıydı. Hemen hemen her konunun üzerinde durduk. Bu eğitimimiz de oldukça keyifli geçti. Bu sınıftan da önümüzdeki dönemde yeni PMP’ler çıkacak.
İlk iki sınıf için geçen sene PMP fırtınası devam ediyor… yazımı kaleme almıştım. Üçüncü sınıf için ise 3.PMP Hazırlık Eğitimi yazımı hazırladım. Her sınıf için ayrı bir yazı yazıyorum. Çünkü sınavı geçen arkadaşlarım ilgili yazıya yorum ekliyor, ben de yazıyı, her yeni PMP için isimlerini yazarak güncelliyorum. Sonra yazılan yorumları ve isimlerini tek bir yerde, PMP Fırtınası başlıklı sayfada, topluyorum.
4.sınıftan da PMP olacak arkadaşlar, yorumlarını buraya ekleyecekler ve ben bu yazıyı güncelleyeceğim. Bir kısmı çalışmalarına devam ediyor. Birkaç ay içerisinde içlerinden PMP çıkacağına inanıyorum.
20 Aralık 2010 günü bu sınıftan iki arkadaşımız, Alper Kırbıyık ve Meltem Özgan, sınavı başarıyla geçerek PMP oldular. İkisini de tebrik ediyorum, hem eğitim sürecinde hem de sonrasında bu konuya konsantre oldular. Çok soru çözdüler ve sınavdan sonra ikisi de sınavın kolay geldiğini söylediler.
Bu sınıftan Barış Tan da 8 Ocak 2011 günü sınavı başarıyla geçerek PMP oldu. Barış artık Avea’da çalışmıyor. Bir ay önce Vodafone’a geçti. Barış’ı tebrik ediyorum, yolun açık olsun…
Asuman Kürkçü de bugün, 22 Ocak 2011, PMP sertifikasına hak kazanarak kulübe katıldı 🙂 Asuman’ı da tebrik ediyorum. Diğer arkadaşlarına örnek olacak.
Burak Kızılboğa bugün, 14 Mart 2011, sınavı başarıyla geçerek PMP oldu. Burak ile birlikte 2 sene içinde toplam 30 kişi PMP sertifikasını almaya hak kazandı.
25 Mart 2011, bu sınıftan Hakan Demirci de zorlu sınavı geçti ve PMP oldu, aileye katıldı. Şimdiye kadar PMP olanların büyük çoğunluğu Teknoloji grubundandı. 2 kişi Müşteri Hizmetlerinden PMP olmuştu. Hakan da Müşteri Hizmetlerinden PMP olan 3.kişi oldu. Tebrikler Hakan.
25 Nisan 2011, Hüseyin Fırat Köse de sınavı başarıyla geçerek PMP oldu. Yolun açık olsun Fırat, tebrik ediyorum. Hüseyin ile birlikte toplam 32 kişi PMP sertifikasını almış oldu.
28 Nisan 2011, Atanur Aytekin de PMP sınavını başarıyla geçerek PMP oldu. Seni de tebrik ediyorum Atanur, yolun açık olsun.
29 Nisan 2011, Talat Çağdaş Turan da sınavı geçti ve PMP oldu. Çağdaş, 34.PMP oldu 🙂 Kariyer yolculuğunda sana da başarılar diliyorum Çağdaş.
Orkun Alpaslan da 23 Haziran’da PMP oldu. Tebrikler Orkun, çalışmalarında başarılar diliyorum.
2 Temmuz 2011, Yiğit Borhan sınavı geçerek PMP oldu. Kariyerinde sana da başarılar diliyorum.
20 Temmuz 2011, Mehmet Becerik de PMP oldu. Tebrik ediyorum Mehmet…
3 Ağustos 2011, Özgür Değer zorlu PMP sınavını geçerek PMP oldu. Seni de tebrik ediyorum Özgür.
17 Ağustos 2011, Selçuk Çelik sınavı başarıyla geçti ve PMP oldu. Yolun açık olsun Selçuk
Bu sınıfın PMP sayısı da artıyor. 5.sınıftan arkadaşlar PMP olmaya devam ediyor. Şu anda toplam 44 kişi oldu 🙂
Merhaba,
Ben PMP sınavına hazırlanmak için çalışma planımı 3 temel üzerine oturttum.
1. Algın Hocanın çizdiği yolu izle
2. Konsantre ol
3. Bol soru çöz
Konsantre olup soru çözmeye ve deneme sınavları yapmaya başladıktan yaklaşık 1,5 ay sonra sınava hazır hale geldim. 3000’e yakın soru (9 deneme sınavı dahil) çözdüm. Bu süreçte Meltem ile birlikte çalışmanın çok faydalarını gördüm. Hem birbirimizin eksik taraflarını tamamladık hem de birbirimiz için motivasyon kaynağı olduk.
Sınava hazırlanan tüm arkadaşlara kolaylıklar ve başarılar dilerim.
Alper KIRBIYIK, PMP
Merhaba,
İlk ve herşeyden önce belirtmek isterim ki Algın, desteğin ve çizdiğin yol haritası çok kıymetliydi. Çok teşekkür ederim. Bu zorlu süreci Alper Kırbıyık ile birlikte geçirdik. İki kişi çalışmanın motivasyon açısından çok faydasını gördüm. Bunun bir ekip çalışması olduğuna inanıyorum.Sizi destekleyen aileniz, iş arkadaşlarınız ve içinizde başarma arzunuz varsa hiç korkmaya gerek yok.
Sevgiler,
Meltem
Merhaba,
PMP olmak kişisel hayatımdaki onlarca projeden birisiydi benim için. Belirlediğim hedefe ulaşmak için verdiğim geçici bir çabaydı bir bakıma. İyi planladık, daha önce benzer projeleri yönetenlerin “ders”lerini iyi anladık, hedefin neresinde olduğumuzu sürekli kontrol ettik, düzeltici ve önleyici aksiyonlar aldık. Proje Yönetimi sertifikasyonu projesini de başarıyla tamamlamış olduk. 🙂
Bu süreçte gerek eğitimlerdeki başarısı, gerek tıkandığım noktalardaki “uzman görüşü” nedeniyle proje “sponsor”u Algın’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu projeden öğrendiğimiz bazı dersler de var tabi ki..
-Sınavı eğitim aldıktan en geç 1-2 ay içersinde almakta fayda var
-Algın’ın hazırladığı özet PMBOK çok faydalı oldu, sınava girmeden bir iki gün önce göz atmak bilgilerimin oturmasını ve kendime güvenmemi sağladı.
Tüm desteğin için teşekkürler Algın.
Barış Tan, PMP
Algın, sabırla, günlerce, cumartesi demeden tatil demeden mesai sonrası demeden enerjini hiç kaybetmeden, saatlerce anlattı, uğraştı, tek tek ilgilenip herkesin dahil olması için çok büyük çabalar sarfetti. Yeri geldi yüreğime su serpti, yeri geldi koptuğumu sezip masama kadar gelerek motivasyonumu tazeledi. Hep bir sonraki adımda beni ne beklediğini , ne yapmam nasıl düşünmem gerektiği konusunda koçluk etti. Ona tekrar tekrar teşekkürlerimi iletmek istiyorum önce. O olmasaydı bu işin altından kalkmak kimbilir ne derece zor olacaktı 🙂
Daha eğitime ilk başladığımız gün Algın bizi şöyle bir yoklamıştı. Ne elde etmeyi amaçlıyorsunuz PMP sertifikası alarak diye.. O zaman şirket içinde aynı dili konuşmak, çalıştığım ve ileride çalışacağım projelerde daha bilinçli kararlar, yaklaşımlar geliştirmek için diye düşünmüştüm. Ancak sürecin sonuna geldiğimde bu amacıma ulaşmanın da ötesinde disiplinle bir işe eğilmenin ve başarılı sonuç elde etmenin verdiği kendine özgüven duygusunu hissettim, sınav heyecanı dediğimiz şeyi belki öss den sonra yeniden yaşadım 🙂 Bunlardan başka hayatın akış hızı hiç durmasa da durup istersek elde etmek istediğimiz her ne ise ona zaman ayırırsak olacağını gördüm 🙂
Bunların ötesinde eğer biraz “lessons learned” paylaşmam gerekirse ;
(Gerçi Algının hepimize verdiği tavsiyelerin tekrarı olacaktır çoğu 🙂
-Sorular ile gaplarinizi göreceksiniz, onları kapattığınıza emin olup yeniden hızla soru çözmeye devam edin ki yeni gaplerinizi göresiniz
– Pm study testlerini alın, simulasyon ortamında remark etme review etme pratiğinin yanında sorular gerçek sınava çok yakın oluyor..
– ITTO ları çok iyi bilin
-Sınav öncesi gece iyi uyuyun. Bunun için eğer mümkünse sınav öncesi gece iş maillerinize bakmayın ya da konstantrasyonunuzu bozacak başka birşeyle ilgilenmeyin , aile bireyleriyle arkadaşlarınızla telefon görüşmelerinizi sınav sonrasına erteleyin, öğreneceğiz birşey konstantrasyonuzu bozmasın 🙂
-Yediğinize içtiğinize dikkat edin, alkol almayın yağlı gıdalar,midenize dokunacak şeyler vs yemeyin
-Muhakkak güzel bir kahvaltı yapıp çıkın, sınav esnasında yeme içmenize izin vermeyecekler, sınav esnasında karnınız guruldamasın 🙂
-Sınav salonunda başka insanlar da olacak ve onlar sizin kadar sessiz olmayabilirler, salonun gürültülü olabileceği gerçeğine hazırlıklı olun
-Algın ne diyorsa onu yapın 🙂
Girmek isteyenlere başarılar, girip alanlara tebriklerimi iletiyorum.
Sevgiler,
Asu
Bugün sınavdan çıkmış biri olarak henüz girmeyenlere bazı tavsiyelerim var:
• Bu yaştan baştan sonra uğraşamam ben öyle şeylerle diyorsanız hiç başlamayın, çünkü çok kolay bi iş olduğu söylenemez
• Algının eğitimin sonunda size vereceği özet bir kitap var, bu çok işinize yarayacak.
• Ben malesef soru çözemedim, son gün bi tane deneme sınavı çözdüm o da 101. soruya geldiğimde bitirdim 200e orantılarım diye düşündüm.Zaten saat 2buçuk olmuştu ve 80. sorudan itibaren her sorudan sonra uykum kaçsın diye yüzümü yıkar olmuştum(cafe crown action bile bi yere kadar).Hiç bu sıkıntıya girmeyin, doğru dürüst planlayın bol bol deneme sınavı çözüm benim gibi 4 saatlik bir uykuyla korka korka sınava girmeyin.
• Sınav yerinde şansınız varsa kimse olmaz gürültüsüz bi şekilde sınava girmiş olursunuz. Ama 10 dk da bir gözetmen geliyor ve size bakıyor, tepenizde de hiç yoksa 15 tane kamera size bakıyor.(yani bir çeşit BBG evi)
• Sınav bittikten sonra şu herkesin söylediği bekleme anını yaşadıktan sonra ekranda iyi bi haber görürseniz tebrikler(kötü bi haber görseniz bile dünyanın sonu değil, en kötü tekrar denersiniz)
• Bilge adamdan doğruca town centera gidin, özsütten bi tatlı yada burger kingten dondurmalı sufle alıp afiyetle başarınızı kutlayın.Bu esnada Algın’ı arayın, büyük bir teşekkürü hakediyor.
• Son olarak eğer işe geri dönüyorsanız, town centerın karşısında güllüoğlu var, arkadaşlarınız sizi oradan alınmış bir paketle bekliyor olacak.
Hakan Demirci
Birkaç kere yolumun kesişmesine rağmen bir şekilde karambole gelip ertelediğim bir sertifika idi. 14.Mart’ta sınava girerek mutlu sona ulaştım.
Algın’dan bu eğitimi almış olan Avea çalışanları gibi ben de kendimi şanslı hissediyorum. PMBOK gibi zor bir kitabı öğrencilerini düşünmeye iterek, ilgiyi dağıtmadan, gerekli noktalarda da gaz vererek anlatabilmek kolay olmasa gerek. Eğitim sürecinde ve sonrasında emeğin ve desteğin için teşekkürler
Burak Kızılboğa, PMP
Sevgili Algın,
Seninle çalışmaktan duyduğum zevkin yanısıra, değerli deneyimler de kazandım. Yaptığın işe tutkuyla sarılman çevreni de etkiliyor. Sen nasıl öğrencilerinle gurur duyuyorsan, emin ol bizler de seninle gurur duyuyoruz ve örnek almaya çalışıyoruz.
Buradaki tüm arkadaşların da gösterdiği gibi değerli emeklerin boşa gitmedi, eminim ki bundan sonra da gitmeyecek.
Daha da fazla insana dokunmanı diliyorum.
Saygılarımla
AVEA PMP fırtınası devam ediyor gerçekten…
Algın; öyle motive edici öyle dinamik bir şekilde işledin ki bizleri, senden sonra, 1 sene daha bu fırtına devam edecek.
Kılavuzluğun sadece proje yönetimi konusunda kısıtlı kalmadı, sürekli kendimi yenileme ve aşma hevesini de beraberinde getirdi, pekiştirdi.
“Sırada ne var” sorusunu sormak ve bu güveni kendimde yenilemek gerçekten değerli.
Hepsi için sana ve bana:) çok teşekkürler..
Çağdaş
Algın Hocam,
Bugün PMP sınavını başarıyla geçtim. Eğitimden yaklaşık 1 yıl sonra bunu çok beklemiyordum aslında ama son bir ay gerçekten de sıkı çalıştım. Öncelikle emeğiniz ve gösterdiğiniz püf noktaları için teşekkürler. PMP koçluğu yapacağınızı da web sitenizden gördüm, ihtiyacı olan herkese tavsiye edeceğim. Hayatınız boyunca mutlu olmanızı, başarma azminizi ve enerjinizi olabildiğince çok insanla paylaşmanızı diliyorum.
Selamlar
Orkun
Algın merhaba,
2010 Haziran ayında senin katkılarınla Avea’da aldığım eğitim sonunda sınava ancak girdim ve bu zorlu sınavı geçmiş olduğumu bildirmekten mutluluk duyuyorum 🙂
Eğitim’in bir arasında sınıfta konuştuğumuz gibi bilgisayarda “sınavı bitir” dediğimde karşıma gelen beyaz sayfa yı unutmayacağım. o kısa ancak geçmek bilmeyen süre sonunda karşıma çıkan ankette neler işaretledim hatırlamıyorum bile 🙂
Sayende aldığım bu eğitim ve sertifikanın kariyerim için oldukça önemli ve yol gösterici olacağını düşünüyorum.
Tekrar teşekkürler,
Yiğit
Algın Hocam,
Benim için ilk katkınız, PMP sürecine başlarken sahip olduğum önyargıyı kırarak ve proje yönetiminin bir metodoloji ile daha anlamlı olduğunu anlamamı sağlayarak oldu.
Sonrasında, gerek sınıf içinde, gerekse şirket içindeki katkılarınız, diğer arkadaşlarım gibi benim için de bu süreç boyunca en önemli yol göstericim ve bilgi kaynağımdı.
Sınav başvurum sırasında takıldığım audit, her ne kadar motivasyonumu düşürse ve uzayan sürec boyunca konsantrasyonum kaybolsada, e-postalarınız ve blog sayfanız tekrar benim motivasyonumun artması ile sürece odaklanmamdaki en büyük etkenlerdi.
Bir yıl sonrasında bile sınava hazırlanırken, ders notlarınızın diğer önerdiğiniz kaynaklar kadar da yardımcı olduğunu da not etmek isterim.
Son bir notta, Algın ile birlikte PMP yolculuğuna çıkacaklar için
Söylediklerini can kulağı ile dinleyin ve dediklerini yapın
Aslında,tüm burada yazdıklarımın tek bir kelime ile özeti
Teşekkürler…
Görüşmek üzere…
Mehmet
Sevgili dostum,
İlk eğitim grubuna girmek istediğimde “Bu kadar işinin arasında ilgilenebilecek misin?” derken de haklıydın, “Tamamdır, gir sınava” dediğinde de.
Bu yolda Rita ablanın hakkı yenmez ama seninki hiç yenmez, sağolasın.
Algın Hocam,
Sabrın, özverin, cesaretlendirici tavrın ve bize de yansıttığın özgüvenin için ne kadar teşekkür etsem azdır.
Ben geçen hafta (3 Agu) sınava girdim. Yani eğitimi tamamladıktan 15 ay sonra… Açıkcası senin bize güvendiğin kadar ben kendime güvenmiyordum 🙂
Aradan 14 ay geçtikten sonra kendime çalışacak zaman ayırabildim. Tabi bunda şirketin zorunlu izin kullandırma politikasının da payı yok değil:) Unuttuklarımı hatırlamak ve kısa sürede hazırlanabilmek için aşağıdaki 3 adımı izledim:
– Algın Hoca Eğitim dökümanını baştan sona okudum. Paralel olarak her konuda PMBOK’dan faydalandım.
– Rita ablamızın kitabından konu sonu testlerini çözüp, zayıf noktalarımı konulardan okudum.
– PMStudy den simülasyon testler alıp, zayıf noktalarımı PMBOK’dan okudum.
Yukarıdaki üç maddeye paralel olarak Algın hocamın derste, koridorda, toplantıda, sigara molasında yani her gördüğü yerde araya sıkıştırduğı o birkaç cümlelik öğütlerini takip ettim.
İyi ki varsın, ve biz ne şanslıyız ki herkesin arayıp da bulamadığı bu şans bizim ellerimize verildi:)
Sevgiler
Sayın aday herseyden once bu işe başlamandaki hedefleri ortaya koyman gerekli; yazılı olmasında fayda var her daim gözönünde olur (Develop Project Charter – Initiation). Koyduğun hedeflere ulaşman için plana ihtiyacın olacak(Develop Project Management Plan – Planning). Yapığın bu planı yürürlüğe koyup uygulaman gerekecek (Direct and Manage Project Execution – Execution) zaman zaman uygulamadan yada planlamadan kaynaklı sapmaların oluşacak ama her daim amaca uygun yola girmen
için bu süreçte kendini kontrol etmen gerekecek(Monitor and Control) sonrasında amaca ulaşaman için girmen gerekecek bir sınav olacak sınavın sonunda muhtemelen sonuç olumlu olacak ve bu durumda ilk araman gereken kişide Algın olacak
ama herşey henüz bitmemiştir senden sonrakiler için lessons learned hazırlayıp resourceları (kitap ve dökümanlar)istekli adaylara release etmen gerekecek (Project Closure).
İşte bu yukarıda bahsettiğim Initiation – Planning – Execution – Monitor and Control aşamalarında tecrübelerin, bilgi, motivasyon ve desteğin doğru adresi Algın Erozandır. Zaten url den de anlaşılacağı üzere doğru adrestesiniz:)
Herşey için teşekkürler Algın Hocam…