Bulunduğum şirkette, Avea, daha önce 4 defa PMP sınavına hazırlık eğitimi vermiştim. Verdiğim eğitimler ile ilgili de her sınıf için ayrı bir yazı yazdım. Esasında 1 ve 2.sınıflar için ortak bir yazı, PMP fırtınası devam ediyor…, yazdım, 3 ve 4.sınıflar için iki ayrı yazı, 3.PMP Hazırlık Eğitimi ve 4.PMP Hazırlık Eğitimi, yazdım.
Bu dört sınıftan bugün itibarı, 03.02.2011, ile toplam 27 kişi PMP oldu. Yarın 3.sınıftan bir kişi daha sınava girecek ve bu sayı eminim yarın 28’e çıkacak.
2010 Aralık ayının başında yeni bir sınıf daha, 5.sınıfımızı açarak eğitime başladık ve 3 Şubat 2011’de eğitimi tamamladık. Yaklaşık 60 saat ileri seviyede proje yönetimi ve PMP hazırlık eğitimi almış oldu arkadaşlarım. Bu sınıfımızdaki arkadaşlar da diğer sınıflarda olduğu gibi oluşturdukları mail grubuna “PMP Ağaları” ismini verdiler 😉 Her sınıf kendisi için çok yaratıcı isimler buluyor. Bu sınıf öncekilere göre daha da kalabalıktı, toplam 26 kişi vardı. 4.sınıfımız da kalabalıktı, 21 kişi vardı ama bu sınıf en kalabalık sınıf oldu. Normalde bir eğitim sınıfı ideal olarak 12-15 katılımcı ile çok verimli oluyor. Hem eğitmen hem de öğrenciler için sınıf mevcudu önemli. Ben eğitimi verirken her öğrenci ile göz temasında bulunuyor ve ilgilerini kaybetmemelerini sağlamaya çalışıyorum. Sınıf mevcudu bu kadar olunca gerçekten çok yoruldum. Hafta içi perşembe günleri 3 saat, cumartesi günleri de 6 saat yoğun bir dönem geçirdik. Her sınıfta olduğu gibi bu eğitimimiz de oldukça keyifli geçti. Arkadaşlarım istekle derslere katılarak çok güzel sorular sordular ve eğitime keyif kattılar. Bu sınıftan da önümüzdeki dönemde yeni PMP’ler çıkacak ki bu sınıfta derslere devam yüzdesi çok yüksekti. Bu sınıftan daha çok PMP bekliyorum. PMP sınavı Ocak başında Türkçe oldu ve bu sınıftan Türkçe sınava girmek isteyen birkaç arkadaş var. Daha önceki sınıflarımda olduğu gibi bu arkadaşları da elimden geldiğince sınava hazırlık dönemlerinde destekleyeceğim, yönlendirip koçluk yapacağım.
Bu sınıftan da PMP olacak arkadaşların yorumlarını buraya eklemelerini isteyeceğim ve ben de diğer yazılarımda olduğu gibi bu yazıyı her yeni PMP çıktığında güncelleyeceğim.
Bu sınıfın ilk PMP’si Cem Vedat Işık oldu. Cem, 10 Mayıs 2011 tarihinde sınavı başarıyla geçerek PMP kulübüne katıldı. Cem’i de tebrik ediyorum, yolun açık olsun.
Selahattin Semerci de bugün, 3 Haziran 2011, sınavı başarıyla geçerek PMP oldu. Tebrik ediyorum Selahattin, diğer insanlara örnek olacaksınız.
Evet Sümer Akbulut da 30 Temmuz 2011 tarihinde sınavı geçerek PMP oldu. Sümer çevrendeki insanlara örnek olacaksın buna eminim, tebrik ediyorum.
Umut Arıca da bugün, 11 Ağustos 2011 sınavı geçti ve PMP oldu. Seni de tebrik ediyorum Umut, çalışmalarında başarılar diliyorum.
Kerem Pekünlü de 19 Ağustos 2011 Cuma günü sınavı geçerek PMP oldu. Tebrikler Kerem, kariyer yolculuğunda başarılar diliyorum.
Peyami Erden, 24 Ağustos 2011 günü sınavı geçerek PMP oldu. Seni de tebrik ediyorum Peyami, başarılar.
Gizem Kömürcü, 25 Ağustos 2011 günü PMP oldu. Arka arkaya güzel haberleri aldım, başarılar diliyorum Gizem.
31 Ağustos 2011’den itibaren PMP sınavı değişmişti. Sınav değişikliğinden sonra bugün, 4 Kasım 2011, Burcu Tuna da PMP sınavına girdi ve başarıyla geçti. Seni de kutluyorum Burcu, yolun açık olsun.
29 Kasım 2011 tarihinde bu sınıftan Derya Çam da sınavı başarıyla geçerek PMP oldu. Tebrik ediyorum Derya. Çevrenizdekilere örnek olacaksınız.
Toplam PMP sayısı 48’e ulaştı.
Hepsine başarılar diliyorum, yolları açık olsun…
Algın Bey,
PMP hazırlık eğitimlerinizle ilgili yazılarınızı kıskanarak takip ediyorum. Çalıştığınız kurum dışında da PMP adaylarına eğitim vermeyi düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız bu eğitimi veren kurumlar içinden hangilerini tavsiye edersiniz?
Saygılarımla,
Semih KUMRU
Algın Bey merhaba,
Aslında size sormak istediklerimi önceki iletide Semih Bey de sormuş. Muhtemelen PMP hazırlık eğitimlerinize katılmak için kurumunuz dışından gelen isteklerle sık sık karşılaşıyorsunuzdur. Yakın zamanda bu isteklere cevap verecek bir eğitim vermeyi planlıyor musunuz? Veya kurumunuzdaki eğitimlere dışardan katılım imkanım sözkonusu olabilir mi?
Başarılı çalışmalar dilerim..
Cok sevgili Algin Hocam’in sagladigi destek ve bizlere ayirdigi degerli vakit sayesinde ben de 10 Mayis’ta PMP oldum.
Oncelikle bu yola bas koyan arkadaslara hizlica nasil calistigimi anlatayim.
Kural 1: Algin Hocam ne derse o yapilir!
ve digerleri…
– Algin Hocam’in https://www.alginerozan.com/2010/03/05/pmp-sinavina-nasil-hazirlanmaliyim basligi okunur.
– PMP icin calismaya baslamadan once ese, sevgiliye bir kac ay kadar neyle karsi karsiya kalacagi net olarak anlatilir. (Cem’in notu: Ozellikle sinava bir ay kala, Cumartesi gunleri haric no cinema, no theatre.)
– PMBOK bir kere hizlica okunur. (Cem’in notu: Merak etmeyin, cevremdeki kimse ilk seferinde “anladigina” emin olamadi. Sadece kulak dolgunluguna sahip olsaniz baslangic icin yeterli.)
– Rita’nin kitabindaki Chapter’lar birer birer bitirilir. (Cem’in notu: Ozellikle Rita’s Process Chart bence onemli. PMBOK’un o sıkıcı dilinden siyrilip, hangi asamada gercekte ne yapiliyor onu anlamaya fevkalade yardimci oluyor. Bir de ben, konuyu calismadan once konu sonundaki sorulari cozuyor, kac dogru kac yanlis yaptigimi not aliyordum. Boylece, calistiktan sonra cozdugum sorular ile karsilastirma firsatim oluyordu. Gelisimimi gormek acisidan faydali oldu.)
– Kim Heldman’in sorulari cozulur. (Cem’in notu: Acikcasi bu sorular bana anlamsiz derecede zor ve sıkıcı gelmisti. O yuzden tamamlayamadim.)
– O’Reilly Head First PMP’nin sorulari cozulur. (Cem’in notu: Goreceli olarak daha basit sorular oldugundan kendinizi daha iyi hissetmenize neden olacaktir.)
– Algin Hocam’in https://www.alginerozan.com/2010/03/05/pmp-sinavina-nasil-hazirlanmaliyim basligi okunur.
– PMStudy.com’dan alabildiginiz kadar sinav alinir. (Cem’in notu: Acikcasi sinava en cok benzeyen sorulari burada gordum. Onemli olan sinavdan sonra yanlislariniza PMBOK’tan bakmak ve gercekten “yeni” ogrendiginizi dusundugunuz seyleri bir deftere yazmak, o defteri de gun icinde firsat buldukca okumak, okumak… Bence bu tavsiyem size simdiden 20 soru kazandirdi.)
– Sinavdan iki gun once PMBOK 4th Ed. sf: 43 ezberlenir. (Cem’in notu: Project Management Process Groups / Knowledge Area tablosundan bahsediyorum. Sinavda 4 soruyu sadece bu tabloyu ezbere bildigim icin cevapladim.)
– Sinav gunu sagliginiz nasil olursa olsun, moraliniz ve kendinize inanciniz yuksek olsun. Sinavdan bir gun once nezle / grip / soguk alginligi ile mucadele etmek zorunda kaldim. Sinav esnasinda, dilediginiz kadar disari cikabilir, eger benimle ayni gozetmen hanima rastlarsaniz da dilediginiz kadar kagit mendil temin edebilirsiniz. Hic merak etmeyin.
Simdiden bu kisa ama zorlu yolda herkese basarilar ve bol sans dilerim!
Bu yola Algın’ın Avea içinde verdiği son eğitime katılan şanslı kişiler arasında yerimi alarak başladım.
Algın’ın eğitimin her aşamasında nasıl bir çalışma planı uygulamamız gerektiğini paylaşarak bize yol haritası çıkarması ve eğitim sırasında göstermiş olduğu yüksek enerji ve motivasyonu bu sınavı geçebileceğime dair inancımı arttırdı. Çalışma planına uyarak bu zorlu sınava hazırlandım ve 3 Haziran 2011 tarihinde sınavı geçerek PMP oldum.
Bu sınava gireceklere önerim, Algın Hoca’nın tecrübesine ve bilgi birikimine güvenerek
önerdiği çalışma planını harfiyen uygulamak olacaktır.Sonrasında sınavı geçeceğinize şüpheniz olmasın.
Algın, emeğin ve desteğin için çok teşekkürler.
Şimdilik sınavı geçen en yeni PMP olarak, 30 Temmuz 2011 tarihi itibari ile, Algın Hocam’a teşekkür ederek tecrübemi paylaşmak istiyorum.
– Algın’la irtibata geçilerek PMP hazırlık sınıfına katılınır. Kabul etmezse “PMBOK çarpsınki sınava girecem!” diye söz verilir.
-Sevdiklerinizden kurs süresi ve ek olarak sınava hazırlık için, max-2 ay, izin istenir.
-Derslere 100% katılımla devam edilir. Derste takip edilen kaynak üzerine önemli noktalar not alınır.
-Kurs süresince PMBOK 1 kere okunur. Hem kulak dolgunluğu hemde rahat bir uyku için.
-Kurs bitiminde Algın’ın tavsiyesine uyarak bir program hazırlanır ve bu programa göre çalışılarak sıcağı sıcağına sınava girilir. (İşte ben bunu yapamadım.)
-Rita’nın tüm bölümleri sindirile sindirile okunur. Gerekli yerlerde PMBOK’a dönülüp bakılır. Bölüm sonunda ki sorular çözülür. Doğru veya yanlış olsun cevaplar okunur.
-PM Fastrackten bol bol soru çözülür.
-Sınavdan önce kesinlikle http://www.pmstudy.com‘dan alabildiğiniz kadar deneme sınavı alınır. Deneme sınavlarının tam bir prova olması için sınava gireceğiniz saatte başlamaya özen gösterilir. Sınav sonucuda özellikle yanlış soruların cevaplarına bakılır. Gerekiyorsa
ilgili konuya bir gözatılır.
-Sınavdan çıktıktan sonra söz verdiğiniz gibi herkesden önce Algın aranır ve teşekkür edilir.
Sevgili Algın,
Öncelikle bugün itibariyle sayende ben de PMP’ler arasına katılmış bulunmaktayım. Bunun için sana teşekkür ederek başlamak istiyorum.
Burayı okuyan arkadaşlara dürüstlükle söylemek isterim ki; ben söz dinlemeyen bir PMP adayı olarak malesef Algın’ın üstüne basa basa vermiş olduğu sınav öncesi çalışma programına tam anlamıyla uymayarak kısa sürede hazırlandığım PMP sınavının ilkinde başarılı olamadım. Sonrasında tabi ki soluğu yine bir bilenin yanında aldım: Algın Erozan 🙂 Sağolsun, kısa süre için vermiş olduğu tavsiyeleri harfiyen yerine getirerek 1 hafta sonra (bugün) girdiğim ikinci sınavı geçerek PMP’ler kervanına katılmış oldum.
Bize aktarmış olduğun tecrübelerinle dolu bilgi birikimin, eğlenceli geçen eğitim saatleri ve herşeyden önemlisi, desteğin için çok teşekkürler Algın.
Görüşmek üzere…
Umut
Algın Hocam,
Söz verdiğim gibi 24 Ağustos 2011 tarihi itibarı ile bende PMP’ler arasına katıldım. Aslında bu süreci çok erken başlatıp kendime bir çalışma takvimi bile hazırlamıştım. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı ve ben yüce Türk milletinin güzide bir ferdi olarak çok doğal bir şekilde kendi yapmış olduğum zaman çizelgesine pek uymadım Nasıl olsa yeterince zaman var diyerek bu gün yarın derken sınavı 3 kez ertelemek durumunda kaldım. Hatta belki zaman bulsam yine erteleyebilirdim. Her şeye ragmen bu süreç içerisinde zaman zaman çalışma da yapabildim. Fakat söylemek zorundayım ki istediğim ve planladığım şekilde verimli olmadı. Son on günlük süreye geldiğimde ise artık işin şakasının kalmadığını acı bir şekilde öğrendim. Son periyotta gerçekten bir maratonun son metrelerini koştum diyebilirim. Garip bir şekilde konuları okurken ve soruların çözümleri sırasında aklıma hep sınıfımızdaki tartışmalar ve sizin anlatımlarınız geldi. Bu kadar net hatırlayabileceğimi hiç tahmin etmiyordum. Öğrendikçe daha çok hatırlamaya başladım. Bu da benim özgüvenimi dahada artırdı taki sınav ortasına kadar. Sınava kadar hemen herkes gibi bende Algın Hocamızın çizdiği yolu takip edip başlıca kaynaklar Rita Abla sixth Edition , PMBOK 4th Edition ve PMstudy olmak üzere çalışmalarımı yürüttüm. Artan performasımla birikte kendime güven geldi ve biraz olsun rahatlamıştım. Fakat sınavda karşılaştığım sorular (küçük bir miktarı hariç) ile toplamda 2800 civarında soru çözmeme ragmen hiç karşılaşmamıştım dersem yalan olmaz. Hele ilk otuz-kırk sorudan sonra tamam bitti bu iş deme noktasına bile geldim. Uzun cümleler ile kurulmuş tamamen yoruma dayalı sorular tüm enerjimi tüketme noktasına getirdi. Neyse bu süreçte hocamızın söylediklerini bir kez daha hatırladım “Arkadaşlar mutlaka tüm sorulara cevap verin, cevabını tam olarak bilmesenize bile”. Bu cümle benim için bir uyanma anı oldu ve inatla yılmadan tüm sorulara sabırla cevap verdim. Sonunda “CONGRATULATION” yazısını gördüğüm an muhteşemdi Algın Hocam bu an benim olduğu kadar sizinde ortak eseriniz. Bu duyguyu umarım sınava giren tüm arkadaşlarımz yaşar.
Bu uzun süreçten sonra şunu bir kez daha öğrendim ki sınava gireceklerin bilmesi ve yapması gereken tek şey şu cümle olmalı:
“To pass from the PMP exams the only way IS THE PROCESS OF follow what Algın Hoca says.”
Sevgili Algın Hocam verdiğin emek, özveri ve sabrın içi bir kez daha teşekkür ederim.
Yolun her daim açık olsun.
19 Ağustos itibariyle Algin’in Avea’da yarattığı PMP ekolünün bir parçası olmayı başardım ben de 🙂
Algin eğitime başlamadan önce reçeteyi vermiş ve “bunu uygularsanız başarmamanız için bir sebep yok” demişti. Neydi reçete: eğitime katıl, ödevlerini yap, PMBOK’ı oku, Rita’yı yut, 2000 soru çöz, mutlu son 🙂
PMP olmak hem çok kolay, hem çok zor … Kolay çünkü reçeteyi size baştan veriyor Algın. Duraklar belli, hedef belli. Zor çünkü o iradeyi gösterip reçeteye bağlı kalmak kolay olmuyor. O noktada Algin’in motivasyon teknikleri devreye giriyor, çevrenizde sizden önce bu işi başarmış örnekleri görüyorsunuz. Özetle başarmanız için her şey hazır, sizi bekliyor.
Bu güzel tecrübe için Algin’a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Sevgiler, saygılar …
Kısa bir süre önce PMP sınavını geçmenin ne kadar zor olduğunu, nasıl çalışacağımı, ne yapacağımı kara kara düşünüyordum… Algın Hoca’nın desteği ile düşündüğümden çok daha kolay ve keyifli bir süreçle PMP olup çıktım:)
Algın Hoca’nın oluşturduğu eğitim programına uygun şekilde hareket ettiğiniz takdirde eğitim bittikten hemen sonra kısa bir çalışma ile sınavı geçmemek için hiçbir engel yok. Algın Hoca dersler sırasında sınav hakkında çok kilit bilgiler veriyor, sınavı başarmanız için yapmanız gerekenleri çok net ortaya koyuyor. Sizi dersler sırasında öyle bir disiplin içine sokuyor ki eğitim bittiğinde hemen sınava girip geçmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz. Zaten eğitim tamamlandığında sınavı geçebileceğinizi hissediyor oluyorsunuz. .. Eğitim sonrasında da peşinizi bırakmıyor:) Çözülmesi gereken sorular ve çalışılması gereken kitaplar için sizi doğru şekilde yönlendiriyor.
Bence eğitim bittikten kısa süre sonra eğitime girmek çok önemli, arayı uzatmamak gerekiyor. Rita’nın kitabını yalayıp yutmak kesinlikle şart.. http://www.pmstudy.com‘dan soru çözmek de sınav öncesi iyi bir tecrübe sağlıyor…
Emekleri için Algın Hoca’ya çok çok teşekkür ediyorum.
Sınava hazırlanan arkadaşlara başarılar diliyorum
Saygılar & Sevgiler
Selamlar,
29 Kasım’da sınavı geçerek, “Algın Erozan’la Avea PMP fırtınası”na ben de dahil oldum 🙂 Sınava girmeyi planlayan arkadaşlara bir kaç tavsiyede bulunmadan önce; bu zorlu hazırlanma sürecini bize çizdiği yol, koyduğu hedefler ve sağladığı motivasyonla büyük ölçüde kolaylaştıran Algın hocama teşekkür ediyorum.. 🙂
Sınava girmeyi planlayan arkadaşlar için:
1) Bir şekilde Algın hocayla irtibat içinde olunması, çalışma tekniklerini, sınav tüyolarını almanız açısından önemli.. Eğer bizim kadar şanslı iseniz, ondan eğitim almanızı da şiddetle tavsiye ediyorum.. Aldığınız zaman, farkı farkedeceksiniz 🙂
2) Algın hocayla irtibat kurduğunuzu varsayarak devam ediyorum.. Eğitim sonrası onun çalışma tekniklerini takip edip, hedef sayı olarak belirlediği 1500 – 2000 soruyu çözdüğünüz zaman bana göre kazanmama gibi bir ihtimaliniz yok.
3) Rita’nın yardımını da unutmamak gerekiyor tabi 🙂 Mutlaka ve mutlaka okunması gereken bir yardımcı kitap. Her bir konuyu o kadar anlaşılır bir dille anlatmış ki, okurken konsantrasyonunuzu kaybetmeniz pek mümkün olmuyor.
4) pmstudy.com sitesinden çözeceğiniz 2 tane simulasyon sınav ile çalışmanızı tamamlayabilirsiniz. Bana göre gerçek sınav soruları, bu sitedeki sınav sorularından daha kolaydı. Burda alacağınız yaklaşık %70 lik sonuç, sizin artık hazır olduğunuzun göstergesidir 🙂
5) Son bir tavsiye, eğitim sonrası bilgileriniz tazeyken sınava girmenizi öneririm. Şahsen ben öyle yapMAdım 🙂 Bir kaç ay ara verdim.. Bir de üstüne 31 Ağustos’taki değişiklik de eklendi.. Ara vermiş olmak, hazırlanma sürecimi uzattı doğal olarak.. Ama okurken ve soru çözerken, eğitimi verimli geçirmiş olduğum için sanıyorum, çoğu şeyi hala hatırladığımı farkettim..
Ama dediğim gibi, eğer imkanınız varsa eğitim sonrası, sınava girmeye hak kazandıktan sonra maksimum 2-3 haftalık düzenli bir çalışma ile kolaylıkla geçebilirsiniz sınavı..
Hepinize şimdiden başarılar,
Sevgiler,
Derya.
Ben de Kasım 2011 ‘de Algın Hocamın desteğiyle PMP sınavını geçtim.
Eğitim esnasında ve süreç boyunca desteğini (arasıra baskı haline gelebiliyor 🙂 Ki bu benim için itici bir güç oldu) eksik etmedi.
Özverisi ve pozitif yönlendirmeleri için bir kez de buradan teşekkür ederim.