PMI Türkiye olarak proje yönetimi konusunda mentorluk programı başlattık. PMI TR’deki görevimden dolayı (Professional Development) bu program benim sorumluluğumda ilerleyecek. Bu programı, başlangıçta, üniversite öğrencilerine yönelik hazırladık. Sonrasında profesyonel yaşama taşıyacağız.
Proje Yönetimi mesleğinin gelişmesi için bu programın önemli olduğunu düşünüyorum.
PMI TR’nin üyelerimize gönderdiği mesajı buraya taşıyorum…
PMI-TR ve Koçluk Platformu Derneği ortak bir projeye başlıyor. Amacımız Türkiye’de proje yönetimini bir meslek olarak pekiştirmeye iş hayatının en temel kaynağından, öğrencilerden başlamak. Seçilen proje yöneticilerinin seçilen öğrencilere projelerinde birebir mentorluk yaparak, hem kendi yeteneklerini geliştirmelerini, hem de iş hayatımıza yeni proje yöneticilerinin katılmasına ön ayak olmaları hedefleniyor.“Mentor” kelimesi köken olarak Yunan mitolojisinden gelir. “Yönder” sözcüğü de dilimizde mentoru tanımlamak için kullanılır.
İş dünyasında mentorluk, -genellikle daha tecrübeli ve daha üst düzeyde olan- bir kişinin (mentor) diğer bir kişiye (öğrenen veya menti/ mentee) kendisi, kendi potansiyeli ve yapabilecekleri hakkında daha fazla şey keşfetmekte yardım etmesidir.
Koçluk Platformu Derneği ve PMI Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirilen “Güçlü Projeler için Yönderlik ve Koçluk” projesi, üniversite öğrencilerinin “CAPM sertifikası alma, inovatif iş fikirleri geliştirme, proje yönetimi ile ilgili konularda derinlemesine ve sistematik araştırma yapma ve genel anlamda kariyer planlama” konularında PMI Türkiye mentorlarından yapılandırılmış destek almaları amacıyla hayata geçirilmektedir.
Mentor adayları PMI-TR üyeleri arasından, menti adayları da üniversitelerden seçilecektir. Mentor adaylarına bir buçuk günlük bir eğitim verildikten sonra, proje ayda bir görüşme yapılması suretiyle altı ay sürecektir.
Projede mentor olarak görev almak isteyenlerde şu özellikler aranmaktadır.
1. PMI TR üyesi
2. PMP sertifikası sahibi
3. 5 Yıllık İş deneyimi
4. Tercihan daha önceden mentorluk/koçluk deneyimi olan
5. Projeye uzun vadede de destek olmaya istekli
Söz konusu projenin ilk adımı olan Mentorluk Eğitimi 8-9 Eylül tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu’nde gerçekleştirilecektir. Ilgilenen üyelerimizin başvurularını 15 Ağustos 2012 tarihine kadar bir CV eşliğinde e-mail olarakmembership@pmi-tr.org adresinden tarafımıza ulaştırmanızı rica ederiz. Proje hakkında sorularınızı da yine email yoluyla tarafımıza ulaştırabilirsiniz.
Mentorluk almak isteyen (mentee) öğrenciler için de beklentimiz:
1. Lisans son sınıf, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak
2. Proje Yönetimi ile profesyonel olarak ilgilenmek istemek
3. Mentorluk kapsamında değerlendirilecek aşağıdaki hedeflerden birine sahip olmak
a. CAPM sertifikası alma
b. inovatif bir iş fikri geliştirme
c. proje yönetimi ile ilgili konularda derinlemesine ve sistematik araştırma yapma
d. genel anlamda kariyer planlama
4. Projeye uzun vadede de destek olmaya istekli