PMP Sınavına Hazırlık

PMP-Exam

Yaklaşık 6 sene önce bu konuda bir yazı yazmıştım. https://www.alginerozan.com/2010/03/05/pmp-sinavina-nasil-hazirlanmaliyim/ O zamanki koşullar ile bugünkü koşullar farklı. Neler değişti? PMBOK 4th edition (4.baskı) Türkçe’ye çevirildi. 2011 yılında PMI Türkiye’nin desteğiyle sınav Türkçe alınabilmeye başladı. Sınavın Türkçe alınabilmesinden sonra PMP sayısı da hızla arttı.Sınav başvurusu yaparken Türkçe desteği seçeneğini işaretliyorsunuz. Sınava bu şekilde girince ekranda hem Türkçe hem de İngilizce soruyu görebiliyorsunuz. İngilizcesi çok iyi olan kişilere de sınavı Türkçe almalarını öneriyorum. İngilzcemiz ne kadar iyi olursa olsun ana dilimiz değil. Sınavda uzun sorular ile karşılaşıyorsunuz. Anlamını bilmediğiniz bir kelime soruyu yanlış cevaplamanıza neden olabiliyor. Sınavı İngilizce cevaplasaız bile dilediğiniz zaman gidip Türkçesine bakabilirsiniz.

PMP sınavını da bir proje olarak ele almak gerekiyor. Koşulları belli, üniversite mezunu iseniz 4500 saat proje yönetimi tecrübesi, lise mezunu iseniz 7500 saat proje yönetimi tecrübesi gösterir ve 35 saat proje yönetimi eğitimi alırsanıız sınava girebiliyorsunuz.Sınav başvurusu da kolay değil. Ütünde çalıştığınız her proje için başlangıç, planlama, yürütme, izleme ve kontrol ile kapanış süreçlerinde somut olarak ne yaptınız, ne kadar süre harcadınız belirtmek gerekiyor ki bu da biraz zaman alıyor.

Edinmiş olduğunuz tecrübeler sınav için yeterli değildir. Sınava hazırlanırken bilgiye odaklanmak gerekiyor. Tecrübelerinizle sınava girerseniz başarılı olamazsınız. PMI bakış açısını bilmek gerekiyor.

Eğitimi aldınız, tecrübelerinizi yazdınız, şimdi çalışma zamanı.Bu proje için bir çalışma planı çıkartmak gerekiyor. Çalışma planı özetle şu şekilde. İlk önce PMBOK okunmalı. Şu anda PMBOK 5th edition, 5.baskı geçerli. PMBOK dokümanı, 4th edition (4.baskı) 2009 yılında, 5.baskı 2013 yılında Türkçe’ye çevirildi. PMBOK Türkçe’nin ismi Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu. Eğer PMI üyesiyseniz ingilize pdf versiyonunu ücetsiz indirebilirsiniz. PMBOK Türkçe’yi pdf olarak bulamazsınız. Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzunu www.pandora.com.tr veya www.pttkitap.com adreslerinden bulabilirsiniz. Linkleri tıkladığınızda ilgili sayfaya gideceksiniz.

Eğitimi aldınız, proje planını çıkarttınız. PMBOK okumaya/çalışmaya başladınız. PMBOK çalışırken hangi sürecin çıktısı, hangi sürecin girdisidir öğrenmek lazım. Ayrıca sayfa 61’de yer alan Proje Yönetimi Süreç Grubu ve Bilgi Alanı Haritasını ezberlemek gerekiyor. Bütün süreçlerin girdi-çıktı-araç ve tekniklerini ezberlemek kolay değil. Ezberlemenize gerek yok. Fakat özellikle Entegrasyon, Kalite, Tedarik ve Risk Yönetimi bilgi alanları içinde yer alan süreçleri iyi çalışmak gerekir. Bu süreçlere ilişkin gelen sorular zor olabiliyor.

PMBOK çalıştıktan sonra yardımcı kitabı çalışmak gerekiyor. Yardımcı kitap olarak, dünyada çok blinen Rita Mulcahy veya Kim Heldman ya da Head First kullanılabilir. Eğer Türkçe çalışmak istiyorsanız Head First Türkçe’ye çevirildi, onu kullanabilirsiniz. Head First Türkçe’ye

http://www.kitapyurdu.com/kitap/head-first-pmp-turkce-proje-yonetimi/263327.html

http://www.harmankitap.com/head-first-pmp-p375047.html

adreslerinden ulaşabilirsiniz. PMBOK dokümanında yer almayan konulara (Proje Seçim Metodları, Motivasyon Teorileri vb) yardımcı kitaplardan ulaşabilirsiniz. Yardımcı kitaplarda, her bölümün sonunda 25-30 adet çalışma soruları var. Konuyu okuyup soruları çözebilirsiniz.

Yardımcı kitap çalışmasını da bitirdiniz. Artık soru çözmek gerekiyor. Ben eğitim verdiğim kişilere 1500 adet soru çözmelerini öneriyorum. Soru çözmek önemli. Çünkü okuduğunuz, çalıştığınız konuların kafanızda oturması için soru çözmek yararlı. Bununla beraber soru tiplerini görebilirsiniz. PMP sınavında senaryo tabanlı sorular da vardır. Size bir proje ortamı verilir, bir durum aktarılır ve bundan sonra alacağınız en iyi aksiyon nedir gibi sorular gelmektedir. Bu tür sorular zordur. Çünkü seçeneklerin hepsi doğrudur ama sizden en iyisini seçmenizi ister. Soru çözme noktasında bir sıkıntı vardır. Şu anda piyasada yeterince Türkçe soru yok. Google’dan ararsanız binlerce İngilizce soru bulabilirsiniz. Bununla beraber sınava girmeden önce 2-3 tane 200 soruluk sınav çözmek önemlidir. Çünkü sınav 200 soru ve 4 saat sürüyor. O kadar süre sorulara ne kadar yoğunlaşabiliyorsunuz görmek lazım. Çalışmasını yapmış bir kişi sınavı 3.5 saatte bitirebiliyor.

11 Ocak 2016 tarihinden sonra sınav sorularında değişiklik oldu. Bu konuda bir yazı yazdım. Yazıma, https://www.alginerozan.com/2015/07/25/pmp-sinavi-degisiyor/ linkinden ulaşabilirsiniz. Değişiklikle sınavda gelen soru adetleri aşağıdaki gibidir.

pmp sorular

Sınava başvururken aldığınız eğitimi, tecrübelerinizi yazıyorsunuz ve PMI’ya gönderiyorsunuz. PMI, 5-10 gün içinde size dönüş yapıyor. Başvurunuzu aldık, artık ödemenizi yapabilirsiniz diyor. Eğer PMI üyesiyseniz ödeyeceğiniz para 405$. Üye değilseniz 555$ ödemeniz gerekiyor. PMI’ya ilk defa üye olacaksınız ödemeniz gereken tutar 139$. Ödemeyi yaptınız. Ödeme yapıldıktan sonra PMI, ödemeyi yapanların %10’unu denetime (audit) alıyor. Eğer denetime girerseniz, Üniversite ya da Lise diplomanızın fotokopisi, almış olduğunuz eğitimin katılım sertifikası ve tecrübe olarak gösterdiğiniz projelerin yöneticiniz tarafından ıslak imzalanmış kopyaların toplayıp PMI’ya gönderiyorsunuz. PMI değerlendirmesini yapıp size bilgi veriyor. Denetime girmezseniz PMI’dan size gelen mesajda sınavı alabilirsiniz diyor. Denetime girerseniz inceleme sonrasında, denetimi geçerseniz aynı mesaj geliyor. Sınavı Prometric test merkezlerinde alabiliyorsunuz. Gelen mesajda bulunan prometric web sitesine girip sınav için gün alabiliyorsunuz. Prometric test merkezlerinde TOEFL testleri de yapıldığı için sınıf istediğiniz tarihte uygun olmayabiliyor. Fakat birkaç gün sonrasına ya da öncesine randevu alabiliyorsunuz.

Çalışmalarınızı yaptınız, sınav tarihini aldınız. Sınavdan önce test merkezini gidip görün. Sınav günü de yarım saat önce gitmenizde fayda var. Sınav, Vurguladığım gibi 200 soru ve 4 saat sürüyor. Sınav merkezine gittiğinizde yanınızda resimli bir kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet) olması gerekiyor. Sınav merkezine girişte, üstünüzdeki eşyaları kilitli bir dolaba koyuyorlar. Sınav başlarken 15 dakika tutorial kısmı var. Bu kısımda soruları ekranda nasıl göreceksiniz, ileri/ger nasıl gideceksiniz, tekrar gözden geçirmek için nasıl işaretleyeceksiniz gibi bilgiler veriliyor. Sınava girenler genellikle o sürenin 5 dakikalık bölümünde kendisine verilen kağıdın üstüne hatırlamak istediği bilgieri yazarlar. Sınav 4 saat ve süre durmuyor. Sınav devam ederken dilerseniz odadan çıkıp nefes alabilirsiniz. Vaktiniz kalırsa soruları, verdiğiniz cevapları tekrar gözden geçirebilirsiniz. Süre dolduğunda ya da sınavı bitirdiğinizde yaklaşık 15-20 saniye sonra sınav sonucunu ekranda görebiliyorsunuz. Sınav bitiminde test merkezi size bir belge veriyor. Sınavı geçtiyseniz artık PMP’siniz. Birkaç gün sonra PMI kayıtlarına geçiyorsunuz ve PMI Registry adresinden isminizi görebilirsiniz. Sınav tarihinizden yaklaşık 15 gün sonra adresinize orijinal PMP sertifikası ve yaka iğnesi geliyor.

Sınavı geçebilmek için doğru cevaplamanız gerek soru sayısı:

  • Toplam 200 sorunun içinde 175 soru değerlendirmeye alınıyor.
  • 25 soru değerlendirme sorusu (pretest question), değerlendirmeye alınmıyor.
  • Hangi soruların değerlendirme sorusu olduğunu bilmiyorsunuz. O soruları PMI biliyor. Cevaplara göre bir sonraki sınavda değerlendirilecek soru olarak sorabiliyor.
  • 175 soru üzerinden 106 soruyu doğru cevaplamanız gerekiyor sınavı geçebilmek için. Yüzde olarak bakarsak %61 başarı bekleniyor. Değerlendirme amaçlı sorulan 25 soruyu da dahil edersek 131 doğru cevap sınavı geçmek için yeterli olacaktır.
  • Test sonunda size yüz üzerinden şu puanı aldınız denilmiyor. Başlangıç, Planlama, Yürütme, İzleme & Kontrol, Kapanış alanlarında ortalamanın altı, ortalama, ortalamanın üstü aldığınız belirtiliyor.

Sınava girecek olan herkese başarılar diliyorum. Başka detay bilgi almak isteyenlere de yardımcı olabilirim.

 

Share