Bu konuda vakit buldukça eğitim veren bir kişi olarak tecrübemi ve önerilerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu sınava hazırlanmak için neler yapmak gerekiyor? PMP sınavı, 4 saat sürüyor ve çoktan seçmeli 200 sorudan oluşuyor. Proje Yönetimi konusunda tecrübeli olabilirsiniz, yıllardır bu mesleği sürdüyor olabilirsiniz. Fakat sınavı geçmek için maalesef bu yeterli değil. Proje Yönetimi konusuna PMI’nın yaklaşımı ile bakmak gerekiyor. Bunun için de PMBOK dokümanını okumanız, çalışmanız gerekiyor. PMBOK, indeks dahil 459 sayfa. Sınavda karşınıza çıkan kapsam yönetimine ilişkin soruları tecrübelerinize dayanarak çözemiyorsunuz. Tecrübe tabii ki çok önemli ama sınava hazırlanıyorsanız tecrübenizi bir kenara bırakıp PMBOK’a göre hazırlanmanız gerekiyor.
Peki hazırlık için PMBOK yeterli mi? Değil. Yardımcı kitaplardan da destek almak gerekiyor. Yardımcı kitaplar 2 noktada destek oluyor. PMBOK içerisinde yer almayan ama sınavda çıkabilen bazı beklenmedik (out of blue) soruları cevaplamanız için gereken bilgileri içeriyorlar. Diğer nokta da çalışmaya başladığınızda PMBOK’ı okumak bir süre sonra sıkıcı gelebiliyor. Bunun nedeni kullandığı dil. Dil derken konuyu anlatım şekli. Bu yardımcı kitaplar akıcı ve anlaşılır bir dille konuyu anlamanızı kolaylaştırıyor. 30 Haziran 2009 öncesinde 2005’ten beri kullanılan PMBOK 3.baskı vardı ve dili ağırdı. Şu anda PMBOK 4.baskı gündemde ve dili oldukça anlaşılır.
Sınava girebilmek için 35 saat proje yönetimi eğitimi ve minimum 3 yıl içinde 4500 saat tecrübe göstermek gerekiyor. Diğer bir konu da sınavı şu anda Türkçe alamıyorsunuz. Ana diliniz dışındaki bir yabancı dil ile girmek durumundasınız. 200 soru içinde saniyeler içinde cevap verebileceğiniz kısa sorular olmakla beraber cevaplamak için daha uzun süre gerektiren oldukça uzun paragraflar halinde sorular var. Sınavı İngilizce alacaksanız dile okuma/anlama çerçevesinde hakim olmanız gerekiyor. Bu arada PMBOK 4.baskı Türk Telekom’un sponsorluğunda Türkçeye çevirildi. Konuları kendi dilimizde anlamak isterseniz ona da bakmanızı öneriyorum. Daha önce yayınladığım Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK 4 Türkçe) yazımda bu kitabı edinmeniz için gerekli e-posta adresini verdim.
Kafa olarak kendinizi hazırladınız, bu sınava girip PMP olacaksınız. Her şey güzel, istek var, heyecan var. Peki nasıl hazırlanacağız? Artık öğrenci değiliz. Evlendik, belki çocuklarımız oldu, işimiz var günlerimiz çok yoğun geçiyor. Ev’e karşı sorumluluklarımız var. Hafta sonları ev ya da çocuklarla ilgili programlar var. Nasıl olacak? İş’in zor tarafı işte burada. 459 sayfa PMBOK, 500-600 sayfa yardımcı kitap, bir de soru çözmek gerekiyor. Kişiden kişiye ve tecrübeye göre değişmekle beraber 80-120 saatlik bir hazırlık çalışması gerektiğini düşünüyorum. Eşinizden, çocuğunuzdan belli bir süre için izin istediniz ve her gün 2 saat sınava hazırlık için ayırdığınızda en azından 40 günlük bir çalışmadan bahsediyoruz. Gerçekten kolay değil.
Çalışma metodolojisinden bahsedelim. PMBOK temel kitap. Bu kitabı min 2 kere okumak gerekiyor. Çünkü terminoloji, süreçler arasındaki ilişki 2 defa okuyunca oturuyor. Bir sürecin çıktısı diğer bir sürecin girdisi. Toplam 42 sürecin girdi-araç ve teknik-çıktı’larını ezberlemek pek mümkün değil. Ama 2 defa okuduğunuzda bu bilgiler kafanızda oluşmaya ve oturmaya başlıyor. Yardımcı kitaplar neler? Burda bahsedeceğim yardımcı kitapları Türkiye’de kitapçılarda bulamıyorsunuz. amazon’dan getirtebilirsiniz ya da varsa bir arkadaşınızdan alabilirsiniz. Yardımcı kitap olarak Rita Mulcahy’nin PMP Exam Prep, Sixth Edition: Rita’s Course in a Book for Passing the PMP Exam, Andy Crowe’un The PMP Exam: How to Pass on Your First Try, Andrew Stellman’ın Head First Pmp: A Brain-Friendly Guide to Passing the Project Management Professional Exam, Kim Heldman’ın PMP Project Management Professional Exam Study Guide, Includes Audio CD amazon’da bulabilirsiniz. Farklı tarihlerde baskısı çıkan başka kitaplar da var. Bu kitaplar içinde dünyada en poüler olanı Rita Mulcahy’nin hazırlık kitabı. PMP sınavına hazırlananlar bu kitabı mutlaka okur. Rita’dan sonra popüler olan ise Kim Heldman. Rita, tamamen sınava odaklı reçete gibi bir kitap. Okuması kolay ve dili anlaşılır. Burda yazdığım diğer kitaplar da hazırlık için insanlar tarafından kullanılan kitaplar. Ben eğitim verdiğimde Rita ve Kim’in kitaplarını öğrencilerime öneriyorum.
Metodolojiye tekrar döneyim. İlk önce PMBOK okuma, sonra Rita. Bu ikisi bittikten sonra 200 soruluk bir deneme sınavı. Ben www.pmstudy.com adresinde bulunan free testi öneriyorum. Bu test PMBOK’ı ne kadar kavradığınızı ölçer. Sonra 10 gün boyunca her gün 30-50 soru çözüp eksiklerinize PMBOK’tan bakın. Daha sonra tekrar PMBOK ki bu defa daha hızlı okuyacaksınız. Zamanınızı iyi kullandıysanız Kim Heldman’ın kitabını PMBOK’tan sonra okuyabilirsiniz. Kim’i okumak olmazsa en azından sorularının çözülmesini öneriyorum. Nedeni Kim’in soruları Rita’dan daha zor. Bir de küçük bir not: Her gün çalışmanızı tamamladıktan sonra, uykuya geçmeden önce 10-15 dakika PMBOK’taki glossary bölümünü hızlıca taramak terimlerin kafanıza yerleşmesine yardımcı oluyor. Sınav tarihine 2 hafta kala her gün 30-50 soru ve mümkünse 2 tane daha 200 soruluk test almakta fayda var. Yanlış cevaplarınız için tekrar PMBOK’a ve yardımcı kitaplara dönüp doğrusunu öğrenerek çalışmaya devam edebilirsiniz. 200 soruluk testler önemli. İnsanın kendisini ölçmesi gerekiyor. 4 saat az bir süre değil. 2 saat geçince kendinizi nasıl hissediyorsunuz bunu önceden bilirseniz önlemlerini almak mümkün. Sınavın kolay tarafı, formüle dayalı matematiksel sorular kolay. Zor tarafı “best”, “most” kullanılan bütün seçeneklerin doğru olduğu ama en doğru olanın sorulduğu sorular. Soru çözmek için de soru bankasına ihtiyaç var. Google’da arama yaparsanız birçok link bulacaksınız. Internet’te free birçok soru bulabilirsiniz ama tabiri yerinde ise çöplük, soru kirliliği. Derli toplu bir soru bankası için para verip satın almak en iyisi. Aldığınız deneme sınavlarından %75-80 başarıyı yakalamaya başladığınız zaman artık gerçek sınava hazırsınız. Bu çizdiğim çerçevede hazırlanan öğrencilerimden sınavı geçemeyen olmadı, hepsi ilk girişlerinde sınavı başarıyla geçtiler.
Burada yazdıklarım dışında bilgi almak isteyenler olursa e-posta adresimden bana ulaşabilirler ya da bu yazıma comment ekleyebilirler. Hepsine cevap vereceğim. Sınava hazırlanan herkese başarılar diliyorum.
Algın Bey merhaba,
Avea’dan tanışıyoruz aslında. HR’da Nihat Fırat ile çalışıyordum.
Şimdiki işyerimde – Alarko Taahhüt Grubu – PMP sınavına sadece mühendis kökenli olanları alıyorlar. Ben HR’da çalışıyorum ve mühendis değilim. Bu sınavı geçmem mümkün müdür? Sürekli kendi konumla ilgili proje yönetiyorum.
Selamlar,
Revza
Merhabalar,
Bu sınava girebilmek için mühendis olmanıza gerek yok, sınava girebilirsiniz. PMI’nın belirlediği çerçevede yeterince proje yönetimi tecrübeniz varsa sorun olmayacaktır.
Merhaba.
öncelikle teşekkür ederim, konuyu belirli bir süredir araştırıyorum ve en sağlıklı bilgileri sizin yazınızdan öğrendim.ben mimarım ve bu sertifikayı almak istiyorum.piyasada konuyla ilgili eğitim veren pek çok firma var, önerebileceğiniz var mı? ve sınav prosedürlerine kendimiz mi başvuruyoruz yoksa bu eğitim firmaları mı bunu organize etmektedirler.
teşekkürler.
ipek nacar
Ben eğitimimi İKG (www.projeyonetimi.com) firmasından almıştım. Çok da memnun kaldım. Dilerseniz iletişime geçebilirsiniz. Bununla beraber bu konuda eğitim veren diğer bazı firmaların da profesyonel yaklaşımda olduklarını duydum, memnun kalan insanlar var. Sınav başvuru prosedürünü kendiniz işletiyorsunuz, eğitim firmalarının bu konuda yapacağı bir şey yok. Sınava başvurmak için min 35 saat proje yönetimi eğitimi alınması gerekiyor. Eğitimin sınava hazırlık sürecindeki katkısı gerçekten önemli. Eğitim sonrası sınava kendinizin hazırlanması gerekiyor ki bu konuda eğitim alacağınız firma kişiyi yönlendirip bir çalışma metodolojisi sunuyor.
Merhaba,
“minimum 3 yıl içinde 4500 saat tecrübe göstermek gerekiyor”.Ben gerekli 35 saatlik zorunlu eğitimi aldım diyelim.kim nasıl bana 4500 saat ve 3 yıl kriterini önüme getirecek acaba ?
Teşekkürler,
Sınav girebilmek için gereken bilgileri PMP Handbook içinde bulabilirsiniz.
http://www.pmi.org/PDF/PDC_PMPHandbook.pdf
Algın bey merhaba; yazınızı keşke çalışmalara başlamadan önce okusaydım fakat olsun hemen hemen aynı şeyleri yapıyorum. Şu anda rita nın kitabına başladım. önerebileceğiniz bir soru bankası var mı? O kadar fazla kaynak var ki hangisi güvenilir hangisi değil bilemiyorum?
Merhabalar,
PMP sınavını Türkiye’de hangi kurumlar yapıyor ve nerede yapılıyor acaba? Simdiden tesekkur ederim.
merhaba ben bi üniversite öğrenci adayıyım ve bazı mesleklerle ilgili arştırmalar yapıyorum ve telekominikasyonuda çok istiyorum bu konuda bana biraz bilgi verirmisiniz yani hangi bölüm okumam lazım neler yapmam lazım yardımcı olursanız çok sevinirim.
Hocam tekrar merhaba;
Benim aklıma bu PDU olayı takıldı. Sınava girip başarılı olduğumuz takdir de belirli bir puan toplayarak her sene için sertifikamızın geçerliliğini koruyoruz. (Yanlışsam düzeltin) Peki bu PDU toplama süresi sınav tarihinden sonraki 1 yıl içinmidir, belirli tarihler arasımıdır. Öneğin ben ekim de sınava girdim ve PDU için miladımız ocak ayından ocak ayına bu durumda 2 ay içinde mi PDU toplamam gerekmekte.
Sınava girip başarılı olduğunuz takdirde aldığınız sertifika 3 yıl geçerlidir. Bu 3 yıllık dönemde 60 PDU toplamanız gerekiyor. PDU toplamak yıllık değildir. Sertifikayı aldınız 2 sene PDU toplamadınız, son sene 60 PDU’yu toplayıp sertifikanın süresini uzatabilirsiniz.
Merhabalar Algın bey … Web sitenizde verdiğiniz bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ederim.Ülkemizde yeni yaygınlaşan pmp sertifikası için araştırma yapıyorum,ben ünüversteden yeni mezun olmuş çalışma ekonomisi endüstriyel ilişlikler bölümü mezunu bir gencim ve bu belgeyi ciddi anlamda almak istiyorum.Yazılarınızda da şartların bir tanesinin ‘4500 saati doldurmanız gereklidir’ olduğunu okudum bu konuda yeni bir mezun olarak ne yapmam gerektiğini nasıl ve nerden bu işe başlamam gerktiği hakkında bana yön vermenizi istiyorum.Çünkü geleceğim açısından bu benim için önemli bir adım olacak.Zamanınızı alacağım için şimdiden özür diler mailimin cevabını merakla beklediğimi bilmenizi isterim .
Merhaba,
PMP Sınavının türkçe yapılacak olduğunu PMI TR’den edindim. Fakat aklımı karıştıran ise; tüm bilgilerim sizin yukarıda bahsettiğiniz ingilizce kitaplardaki bilgiler. Sınav türkçe olunca PMBOK’daki terimlerin Türkçesini öğrenmek zorundamı kalacağız. Yoksa ilgili kısatmalar yine aynı kalıp sorular m ı türkçe olacak.
Türkçe soru örnekleri şuan olduğunu düşünmüyorum. düşüncenizi alabilir miyim.
teşekkürler
PMP sınavı Türkçe olunca bütün kavramlar yine Türkçe olacak. Örneğin WBS (work breakdown structure) yerine İKY (iş kırılım yapısı) kullanılacak. Evet şu anda Türkçe soru örnekleri yok ama zaman içinde olacaktır.
Merhaba,
Yeterli proje deneyimimiz olduktan sonra PMP sinavina girmek ve sertifikası almak için bireysel olarak (nerden/nasıl ) başvuru yapabiliyormuyuz? PMBook ve yardımcı kitaplara kendimiz yani bir egitim kurumundan destek almadan çalıştığımız taktirde başarılı olabilirmiyiz?
Teşekkürler
PMP sınavına girmek için 35 saat Proje Yönetimi eğitimi almış ve 4500 saat Proje Yönetimi tecrübesini PMI’ya göstermek gerekiyor. Eğer bu şartları sağlıyorsanız PMBOK ve yardımcı kitaplar ile sınava hazırlanabilirsiniz. Fakat sınava girmek için PMP hazırlık eğitimi almanızı öneririm. Bu eğitim tamamen sınava yönelik olduğu için sınava yönelik çalışma planı, soru tipleri gibi bilgiler veriliyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. İKG’in http://www.projeyonetimi.com/ti.asp?eid=564
kursu pmp sınavı odaklı bir eğitim midir?
Eğitim açıklamasında pmp hazırlığı niteliği taşıdığına dair bir ifade göremediğim için soruyorum. Amacım pmp sınavına üzerinde en çok duran hazırlık kursu hangisiyse ona katılmak.
Bu sorunuzun cevabını ilgili firmayla iletişime geçerek alabilirsiniz.
merhaba,
26 mart 2011 pmı sitesinden ön başvurumu yaptım.3000 saatlik proje dokümanı yaptım ve denetime takılmadan geçtim.26 mart 2012 de “uygunluk” sona erecektir yazıyor.sınava giremezsem ne olacağı konusunda bir bilginiz var mıdır?teşekkürler
pardon 4500 saatti
PMI’dan olur geldiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde 3 defa sınava girme hakkı vardır. Hiçbirisinden geçer not alınamazsa tekrar başvuru için 1 yıl beklemek gerekiyor. 1 yıllık süre bittiğinde tekrar başvuru yapılması gerekiyor.
merhaba ,
pmp audit process den geçtiğimde verilen sınava giriş deadline 26.03.2012 tarihi.bu tarihe kadar sınava girmezsem ne olacağını tam anlayamadım.
O tarihe kadar sınava girmelisiniz.
Merhaba,
Ben üniversitede proje yönetimi dersi aldım. İlle 35 saatlik sertfika kursuna gitmem gerekiyor mu? Bir kursla görüştüm gerekiyor dediler ama güvenemedim
Merhabalar,
PMI, üniversitelerde alınan eğitimleri kabul ediyor. Daha önce de bu soru sorulmuştu bana ve o kişi bu bilgiyi girerek sınava başvuru yaptı ve aldığı eğitim kabul edilmişti. Tabii ki bir şeyler PMI tarafında değişmediyse. Bildiğim kadarı ile değişmedi…
Merhaba,
Ben bu yil ( haziran 2013) bilgisayar muhendisligi bolumunden mezun olacagim. Bu sinava katilmak istiyorum. Suan okulda Software Project Manager dersi aliyorum ve kaynak olarak PMBOK kullaniyoruz. Fakat yanlis anlamadiysam 4500 saatlik proje yonetimi deneyimi sart. Bu saatleri okulda yaptigimiz donem ve bitirme proje surelerimiz ile tamamlayabilir miyiz. Zira hic is deenyimim yok.
Tesekkurler… (:
4500 saatlik proje yönetimi deneyimini okul dışında yönettiğiniz projelerle tamamlayabilirsiniz. Çalışmaya başladıktan sonra yönettiğiniz projeleri gösterebilirsiniz. 4500 saat yaklaşık 3 sene demektir. Yeni mezun olacaksınız CAPM (certified associate project management) sertifikasını alabilirsiniz. CAPM sertifikası da uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Bu sertifikadan sonra yeterli deneyimi edinince PMP sertifika sınavı için başvurabilirsiniz.
Merhaba Algın Bey,
Bende PMP sertifikası almak istiyorum ve bu doğrultuda sizin verdiğiniz adresten PMbok türkçesini indirdim. Sınava hazırlanırken once kitaplardan, çalışıp sınava girmeye yakın zamanda kursa gitmek mi (çeşitli soru tipleri öğrenmek adına) daha uygun olur? yoksa once kursa gidip sonrasında mı kendimiz çalışmalıyız?. Yani kursa gitmek Pmbok tan alacağımız bilgileri daha hızlı kavramamızı sağlar mı? süreci kısaltır mı?
teşekkürler. ve sınava hazırlanan herkese şimdiden başarılar dilerim
Sınava girebilmeniz için öncelikle 35 saat proje yönetimi eğitimi almış olmanız gerekiyor. Daha sonra PMBOK, yardımcı kitaplar, soru çözme çalışmaları yapılır. Kursa gitmek tabii ki alacağınız bilgileri daha hızlı kavramanızı sağlar.
Algın Bey Merhaba,
PMI official website ından aldığım bilgi şu şekilde;
“at least three years of project management experience, with 4,500 hours leading and directing projects”
Buna göre ben 2 sene içerisinde 4500 saatlik project management yapsam dahi basvuruda bulunamıyormuyum? Aynı anda birden fazla proje yönettiğimi düşünürsek? Bu 3 sene kurralı bağlayıcımıdır?
Diger sorum ise yönettiğimiz projeleri PMI a nasıl kanıtladıgımız. Bir dökümanda bunların açıklamasını yazıp kurumun kaşesi onayı vs ile mi oluyor ?
Saygılarımla
4500 saat proje yönetimi tecrübesi göstermeniz gerekiyor. Bu da yaklaşık 3 seneye karşılık gelir. PMP Handbook’a bakarsanız, başvuru tarihinizden itibaren 8 sene içinde bu 4500 saatlik tecrübeyi gösterebilirsiniz. Bu tecrübe parça parça olabilir. Aynı anda birden fazla proje yönetmeniz 4500 saat içerisinde sayılmaz. Diyelim ki A projesi 500 saat sürüyor, B projesi de 300 saat sürüyor. Bu projelerin 100 saati aynı anda olduğunu düşünelim. Bu iki projenin toplamı 800 saat. PMI’ya bu iki projeyi toplam 700 saat gösterebiliyorsunuz, 800 değil. Vurguladığım gibi PMP Handbook kitapçığında detaylar yazılıdır. PMP Handbook, başvuru yapacak kişiler için temel kitapçıktır.
PMI başvurunuzu beyana göre alır. Şu projeleri yönettim diyorsanız, PMI onları doğru kabul eder. Başvuru yapanlar içeisinden %10’luk kısmını denetime (audit) sokar. Denetime girerseniz yönettiğinizi söylediğiniz projelerin yöneticileriniz tarafından imzalanmış nüshalarını (ıslak imzalı ve basılı kağıt olarak) PMI’ya göndermeniz gerekiyor. Bu noktada kanıtlamanız gerekir.
Selam. Ismim Murad. Azerbaycandanim. Bazi suallerim var Size.
1)Bu sinavi vere bilmek icin proje yonetiminde en azi 3 yil tecrubeniz olmali. Ben Bankada calishiyorum 2007 yildan. Ben gire bilirmiyim bu sibanav?
2) PMP sinavini turkiye turkcesinde vere bilirmiyim?
3) MPM kitapinin turke olanini hangi saytdan sifarish vere bilirim?
Onceden teshekkur edirem Size
Merhaba Algin bey,
35 saatlik egitimi 5 yil once almistim.o konuda bur sure sinirlamasi var mi?
Tesekkurler.
5 yıl uzun bir süre. Tekrar bir eğitim almanızda fayda var.
“Minimum 3 yıl içinde 4500 saat tecrübe göstermek” ne demek?
4500 saat Herhangi bir işyerinde çalışmak mı?
3 yıl değil, 8 yıl içinde 4500 saat “proje yönetimi tecrübesi” göstermek gerekiyor. Bir yerde çalışmak anlamında değildir.
Algın bey merhaba,
PMİ sayfasina projeleri girerken ,proje isimlerini, proje özetini İngilizce mi yapmalıyım? Sınava türkçe gireceğim
Tesekkurler
Evet başvuruda bulunurken İngilizce kullanmalısınız. Sınavı Türkçe alabilirsiniz.
Merhabalar,
Daha dakikalar öncesinde PMP liğe adım atmış bulunuyorum 🙂 sınavla ilgili deneyimlerim çok rahat ve kolaydı diyemeyeceğim malesef.. Sınav oldukça zordu. Hiç hesaplama sorusu gelmedi ve tamamı yorum sorusuna dayalıydı. Yeni kapsam değişiminden kaynaklı olarak zannediyorum hiç beklediğim gibi değildi soru dağılımı ve tarzı. Hazırlanırken pmbok, rita, heldman, headfirst hepsini taradım ve rita simülasyondan sorular çözdüm ama sorular hiç birine benzemiyordu. Soruların dağılımı da oldukça farklıydı paydaş yönetiminden çok fazla soru vardı.
Yorum sorusu çok fazla olduğundan dolayı da iki şık arasında kaldığım çok soru vardı. Ve hiç hesaplama çıkmamasına da açıkçası üzüldüm.
Sonuç olarak sınavı geçmiş olsam da sınava gireceklerin önerilen kaynaklara çok da güvenmemesi gerektiğini düşünüyorum, beklenti ve alışkanlık yaratabiliyor.
Ve son olarak sınavı tamamen türkçe olarak çözdüm gayet başarılıydı çeviri bu konuda ingilizce diye yormayın kendinizi. Pmbok türkçeden çalışıp arkasındakı sözlüğe çalışmanız türkçe terimlere alışık olmanız yeterli.
Herkese başarılar 😉
Merhabalar,
Bugün itibariyle bende Algın hocamın destekleriyle PMP olmuş bulunmaktayım. Sınava gelince ilk olarak söyleyeceğim mutlaka sınavı da ilk yöneteceğiniz profesyonel bir proje olarak görün. Bunun için kendinize bir proje yönetim planı hazırlayın demeyeceğim:)) Yapmanız gereken planlı çalışmak ve PMP koçunuzun size gönderdiği talimatları uygulamak yeterli olacaktır.
Sınavda dikkatimi çeken proje başlatma belgesi ve alınan dersler ön plandaydı. ITTO larla ilgili rahatlıkla yapabileceğiniz 9-10 soru vardı. Hesaplama soruları basit EV formülleri ve spı,cpı değerlendirmesi şeklindeydi.
Dikkat etmeniz gereken önemli bir konuda soruların çoğunluğu proje yöneticisi olarak sonraki adımda ne yapardınız gibi süreçleri anlamaya yönelik sorulardı. Proje yönetimi süreç haritası ezberlemekten ziyade bağlantı şekillerini özümsemeniz de bence fayda var. Sınavı Türkçe olarak çözdüm fakat bazı çevirilerde yanlışlık olduğunu değerlendirerek İngilizcelerine de okuyarak işaretledim.
İki seçenek arasında kaldığınızda PMBOK’u aklınıza getirerek ve büyük bütçeli ve karmaşık projeler yönettiğinizi düşünerek cevaplamanızı tavsiye ederim. Birde RİTA ve Head First kaynaklarına mutlaka bakın çünkü süreçleri anlamanızda çok faydalı. Son olarak en az 5 adet 200’lük deneme çözümü yapmanız sizlerin yararına olacaktır.
Son olarak sınava hazırlık sürecinde desteklerini esirgemeyen ve her türlü soru ve görüşlerimi en tatlı ve en bilgili şekilde cevaplayan Algın Erozan hocama saygılarımı ve teşekkürlerimi sunarım.
merbaha
11 ocak 2016da degisen pmp sinav içerigi nedeniyle hangi kaynaklardan çalışılması gerekmektedir?pmbok 6th beklenilmeli midir
PMBOK 6 beklemeye gerek yok. 11 Ocak’ta değişen PMP sınavı ile ilgili olarak PMP Sınavı değişiyor yazıma bakabilirsiniz. Sınavda belli başlı konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Yazıdaki vurgulara ve belirtilen konulara dikkat etmeniz yeterlidir. Sınav için PMBOK (İngilizce veya Türkçe) ve yardımcı kitaplar (Rita Mulcahy, Kim Heldman, Head First PMP) çalışabilirsiniz. Sınavı Türkçe alacaksanız Türkçe PMBOK (Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu) ve Head First PMP Türkçe öneririm.
Merhaba Algın Bey ,
PMP sertifkası almak için çalışmalara başladım. Yukarıda bahsedilen kitapları aldım.
2 konuda sorum olacak.
1. 35 saatlik eğitim noktasında ise ekşi sözlükte yaptığım araştırmalarda internet üzerinden online alınabilen eğitimler olduğunu ve bu eğitimlerin maliyetinin düşük olduğunu ve bu eğitimlerin de PMI tarafından tanındığını öğrendim.
Örnek bir online PMP eğitim linkini aşağıda paylaşıyorum :
https://www.udemy.com/pmp-exam-prep-everything-you-must-know-to-pass-the-pmp-exam/?altsc=283600
Sizce bu eğitimler de faydalı olur mu ? Veya online eğitim için farklı bir öneriniz var mıdır ?
2. Sınava Şubat veya Mart ayında girmeyi düşünüyorum. Öncelikle Kasım,Aralık Ocak ayında ön çalışma yapıp 35 saatlik eğitimi tamamlamayı düşünüyorum. Sınav için kaydımı da bu süreç tamamlandıktan sonra yapsam olur mu yoksa şu anda hemen sınav tarihi almak gerekir mi?
Merhaba;
Az önce PMP sınavını başarıyla tamamladım. Neredeyse yok deneyecek kadar sayısal soru vardı ve çok basitti. 4-5 adet Critical Path sorusu vardı onlarda bir o kadar basitti. Zor olan, değişim yönetimiyle ilgili yorum sorularıydı. Ağırlıklı olarak change management a çalışmanızı tavsiye ederim. Süre uzun olduğu için bir süre sonra ilginiz dağılabilir, bu yüzden son dakikaya kadar soruların üzerinden geçip yanlış cevapladığınızı düşündüğünüz soruları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Herkese başarılar
Merhabalar,
Birçok online eğitim var. Bazıları da 35 saat’lik PMI eğitim ihtiyacını karşılıyor. Bu eğitimler kayıt edilmiş video’lar. Tabii ki sınıf eğitimi gibi değil. Anlamadığınız noktaları sorma imkanı yok. Fakat ucuza bunlardan bulabilirsiniz, ihtiyacınızı görebilir.
Ben de hem sınıf hem de uzaktan eğitimler veriyorum, fakat fiyatı online eğitimlere göre yüksek.
Sınav başvurunuzu eğitimi aldıktan sonra yapın. Çünkü o bilgileri doldurmak gerekiyor. Eğitim almadan başvuruyu tamamlayamazsınız.
Merhabalar.
1 yil içinde sınava 1 kez girdik kazanamadik.1 yılın sonunda tekrar sinav başvurusu yapabiliyor muyum? Yoksa yil beklemem mi gerekiyor.
Bir yıl içinde 3 defa sınava girme hakkınız var. Bir yıllık süreyi geçirdiyseniz sınava başvuru yapamazsınız. Tekrar başvuru için bir yıl beklemeniz gerekiyor.
Merhaba,
Üniversitede 1 dönem boyunca Proje Yönetimi dersi aldım.
35 saatlik eğitim koşulu için bu ders kapsamında gördüğüm eğitimi saydırabilir miyim?
Evet saydırabilirsiniz.