CAPM – Certified Associate in Project Management

CAPM sertifikası, PMP’nin tersine proje yönetmiş olan kişileri değil, projelere katkıda bulunmuş, proje ekibinde çalışmış insanları hedefliyor. Türkiye’de sanırım, bugün itibarı ile, 350 adet PMP var. Fakat CAPM sertifikasına sahip olan hiç kimseyi duymadım. Konuştuğum, karşılaştığım insanlar PMP sertifikasına odaklanıyorlar. Bir sertifikaya sahip olmak üzere başvurunuzu yaparken ön koşul olarak o konuya ilişkin yetkinliğinizi, tecrübenizi göstermeniz gerekiyor. PMP sertifikası başvuru ön koşulları ile CAPM sertifikasınınki farklı. CAPM sertifikası için;

  • Lise diploması
  • 1500 saat proje tecrübesi (proje ekibi üyesi olarak hangi çalışmalar yapılmış? PMP’deki gibi proje yönetmiş olmak gerekmiyor)
  • veya 1500 saat tecrübe yerine 23 saat proje yönetimi eğitimi. Burda vurgulanan 45 dakikalık bir eğitim saati değil, 60 dakika…

PMI’ya göstermek gerekiyor. Bu ön koşulu sağlayıp sınav ücretini (PMI üyelerine 225US$, üye olmayanlara 300US$) ödedikten sonra eğer PMI tarafından denetime (audit) alınmazsanız (PMI başvurular içerisinden bazı adayları denetlemek üzere rastgele seçebiliyor) hemen sınav için gün alabiliyorsunuz. Eğer bir aday denetime takılırsa PMI denetim sürecinde diploma fotokopisi, alınan eğitimin sertifikası ve başvuruda belirttiğiniz projelerde birlikte çalıştığınız yönetici tarafından imzalanmış tecrübe dokümanlarını istiyor. İnceleme tamamlanınca aday sınava girebiliyor. Sınav, 3 saat, test usülü, 4 seçenekli 150 sorudan oluşuyor. Bu 150 sorunun 15 tanesi değerlendirmeye alınmıyor. Sınavı geçmek için 135 sorudan en az 88 tanesinin doğru olması gerekiyor. Yani %65 başarı göstermek gerekiyor. Sınava hazırlanmak için de PMBOK (Project Management Body of Knowledge) temel kitap. Sertifikanın geçerliliği 5 yıl. Eğer CAPM sertifikasını yenilemek isterseniz tekrar sınava girmek gerekiyor. CAPM konusunda ayrıntılı bilgi almak isterseniz, CAPM Credential

Ülkemizde CAPM sertifikasına sahip kişilere de ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Proje Yönetimi konusuna ilgi gösteren, bu konuda yeni çalışmaya başlamış olan kişiler bu sertifikaya yönelebilirler. Geçen yıl Bilkent Üniversitesinde verdiğim seminer sırasında da öğrencilere PMI’nın bu sertifikasından bahsetmiştim. Onlar da konu ile çok ilgilendiler ama ilk defa duymuşlardı, herhalde etraflarında da bu konu hakkında konuşan insan olmadığı için peşinde koşan olmadı. Ben çevremde bu sertifikanın tanıtımını yapıyorum, benim gibi bu konunun içerisinde olan profesyoneller de destek verirlerse “Türkiye’de kaç tane CAPM var?” sorularını duymaya ve konuşmaya başlarız. Bir kültürün oluşması gerçekten çok zor ama bireysel de olsa çaba sarf etmek gerektiğini düşünüyorum. Proje Yönetimi kültürünün oluşması ve yaygınlaşması için büyük bir kurumumuz şu anda öncülük ediyor. Beni de bu projeye davet ettiler, ben de belli bir kısımına destek olmaya başladım. Henüz somut bir şeyler olmadığı için burada paylaşmıyorum ama ortaya bir şeyler çıkmaya başlayınca paylaşacağım. Umuyorum Türkiye, kendi proje yönetimi metodolojisini oluşturmak üzere çok geçmeden çalışmalara başlar.

Share