Yazının başlığını, İngilizce orijinalini temel alarak yazdım. İzlediğim blog’lar içerisinde yer alan Jason Hiner bu konuyu kaleme almış, beğendim ve buraya taşımak istedim. Ben de uzun sayılabilecek bir süredir bilişim sektöründeyim ve listelenenlere katılıyorum. Oldukça güzel hazırlanmış. Ben de çalışanlardan ziyade işveren açısından bir madde ekliyorum 😉 |
Evet bilişim sektöründe çalışmaya yeni başlayacak ya da yeni girmiş kişiler için bilinmesi gerekenler. Bu arada aşağıdaki liste yazılım geliştirenler hedef alınararak hazırlanmamış. Diğer taraftan sektörde çalışacak “teknik” kişilerin dikkatine sunuluyor…
10. Bilişimde maaşlar diğer sektörlere göre yüksek, fakat size yüksek ödedikleri için size sahip olduklarını düşünürler.
9. Kullanıcılar aptalca hatalar yapıyorsa bu sizin hatanız olacaktır.
8. Her hangi bir günde üzerine birçok semer vurulmuş eşek ve bir kahraman arasında gidip geleceksiniz.
7. Sertifikalar sizi teknolojiyi en iyi bilen yapmayacaktır ama daha iyi bir iş ve ücret imkanı sağlayabilirler.
6. Teknik olmayan çalışma arkadaşlarınız sizi evdeki bilgisayarları için destek olarak kullanacaklardır.
5. Birlikte çalışacağınız danışmanlar işler kötü gittiğinde sizi suçlayacaklardır.
4. Eski teknolojileri hayata geçirmek için yeni olanlardan daha fazla zaman harcayacaksınız.
3. Yeni teknolojiyi hayata geçirirken sık olarak kıdemli bilişim profesyonelleri size en büyük engel olacaklardır.
2. Bazı bilişim profesyonelleri yeni teknolojileri, iş süreçlerine yardımcı olmaktansa kendi güçlerini sağlamlaştırmak için hayata geçiriyorlar.
1. Bilişim profesyonelleri teknik olmayan yöneticilerinin kafasını karıştırmak için teknik dil kullanırlar ve gerçekleri saklarlar.
Türkiye’de yaşayan kişiler olarak, yazılan bu her başlığın altını bize göre doldurmak mümkün. Ama burası ona yetmeyecek, belki sonra teker teker altlarını dolduruz.
Peki yukarıda vurguladığım “işverenler” için bilinmesi gereken en önemli sır nedir? Bunu da yıllar önce yöneticim olan ve kendisini örnek aldığım bir kişiden duymuştum.
Bilişim sektörü “buz üzerine yazı yazmak” gibidir… Evet bu sektörde insanlar bir şirkette çalışmaya başlar, şirket o kişiye yatırım yapar, yatırım yapılan, tecrübe edinen, eğitilen kişi daha sonra başka bir şirkete gider. Hatta rakip firmaya 😉
Esasında bu bir sır değil, sektör içerisinde olan herkesin bildiği ve işin doğasından kaynaklanan bir durum.