Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK 4 Türkçe)

Evet, sonunda PMBOK (Project Management Body of Knowledge) 4th edition Türkçe baskısı çıktı. İki gündür Antalya’da Türk Telekom grup şirketlerinin Proje Yönetimi çalıştayı vardı. Türk Telekom ile birlikte grup şirketlerinden Avea, AssisTT, Sebit, Innova ve Argela’nın katılımı ile çok verimli toplantılar yaptık. Her grup şirketi projeleri nasıl yönettiğini, kullandıkları metodolojiyi paylaştılar. Hepimiz için faydalı iki gün yaşadık.

Daha önceki yazılarımda PMBOK Türkçe versiyonunun Türk Telekom sponsorluğunda, PMI-TR (PMI Türkiye) tarafından hazırlanıp yayınlanacağını paylaşmıştım.  Bir yıllık yoğun bir çalışma sonunda bu kitap kullanıma hazır halde geldi. PMBOK, Türkçeye çevirilerek “Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu” adı ile yayınlandı. Bugün proje yönetimi çalıştayının sonunda bizlere Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzunu ve Proje Yönetimi Birleşik Standartlar Sözlüğünü verdiler.   Türk Telekom da bu çalışmayı sosyal sorumluluk projesi olarak ele aldı. Türk Telekom bu dokümanı üniversitelere, derneklere ve bazı sivil toplum kuruluşlarına hediye edecek. Proje Yönetimi kültürünün yaygınlaşması adına çok önemli bir çalışma.

Benim için de bu çalışma bir sosyal sorumluluk projesiydi. 2008 yılının Nisan ayında bu projeden haberim oldu ve bu çalışma içerisinde yer alır mıyım diye sordular. Ben de memnuniyetle destek vereceğimi belirttim.PMBOK çevirisi bir şirket tarafından yapıldı. Benim de içinde yer aldığım danışma kurulu, yapılan çeviriyi kelime kelime okuyup inceleyerek hem günümüz diline hem de terminolojiye uygun hale getirmeye çalıştı. 2008 yılının son aylarında çalışmaya başladık, yaklaşık 5 ay yoğun bir şekilde çalıştık ve ortaya gerçekten güzel bir doküman çıktı.

Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu, Türkiye’de gerçekleştirilen projelere ışık tutacak ve başta üniversite öğrencileri olmak üzere herkesin bu kılavuzdan faydalanma imkanı olacak. Proje Yönetimi kültürü yaygınlaşacak. Ayrıca PMP sınavının Türkçe alınabilmesi için de çalışmalar devam ediyor, bir aksilik olmazsa 2010 yılının son çeyreğinde PMP sınavına Türkçe girebilmek mümkün olacak. Yine daha önceki yazılarımda vurguladığım gibi, benim kişisel olarak bir beklentim daha var. İnşallah en kısa sürede ülkemizde de Proje Yönetimi yüksek lisans ve doktora programları açılır.

Diğer şahıs ve kuruluşlar da bu dokümanı PMI-TR’den satınalabilecekler. Kitapta belirtilen public_relations@pmi-tr.org e-posta adresini kullanarak PMI-TR ile iletişime geçebilirsiniz.

Share/Save/Bookmark

Share