Vendor Management – Tedarikçi Yönetimi konusu kurumlar için oldukça önemli bir konu haline geldi. Hem ürün hem de hizmet alımında vendor management kritik öneme sahip. Kurumlar projelerini, Vendor’larla müşterek gerçekleştiriyorlar. Bir anlamda kurumlar ile vendorlar arasında değer yaratma ilişkisi var. Kurumlar aldıkları ürün ve hizmetler ile kendilerini farklılaştırarak müşterilerine değer yaratmaya çalışıyorlar. Bu çerçeveden konuyu ele alınca VMO’nun ne kadar önemli bir konu olduğu ortaya çıkıyor. Vendor’ları yöneten ekibin sorumluluğu ve kuruma kattığı değer önemli konumda.
Dünyada büyük şirketlerden sonra orta büyüklükteki şirketlerde de VMO kurulumu gündemde. Türkiye’de de birkaç yıldır şirketlerde VMO kurulumu başlamış durumda. Eskiden sadece satın alma departmanlarının vendor seçimi, ödeme yönetimi gibi basit aktiviteleri artık çok daha profesyonel Tedarikçi Yönetim Ofisleri (Vendor Management Office) yapmaya başladılar.
VMO’lar içerisinde vendor manager olarak çalışan kişiler, vendorı şirkette bir proje veya operasyonda onları izliyor, performansları ile ilgili raporlar hazırlıyorlar. Proje Yöneticileri/Operasyon Yöneticileri de içinde oldukları proje/operasyon için vendor performansını izliyor. Proje Yöneticisinin/Operasyon Yöneticisinin vendor’ı izlemesi ortaya çıkaracağı ürün ve onun kalitesiyle ilgili iken Vendor Manager daha üst seviyede vendor’ı izleyip kurumunun orta ve uzun vadeli stratejilerini oluşturabilecek raporlamalar ile çalışıyor. Ayrıca, Proje Yöneticileri/Operasyon Yöneticileri herhangi bir problemle karşılaştıkları zaman problemi VMO’ya eskale ederek, kurumunun win-win pozisyonunu yakalamaya çalışmasını sağlıyor.
Kurum ile vendor arasındaki ilişki önemli. Kurum vendor’ı nasıl görüyor? Stratejik bir vendor mı? Stratejik değilse hangi kategoride ve nasıl sınıflandırılıyor? Vendor kurumu nasıl görüyor? Sadece para kazandığı bir yer mi yoksa stratejik bir partner mi? Vendor ile kurum arasındaki ilişki stratejik noktada birleşiyor.
Bir Proje veya operasyon içinde önemli bir dış paydaş olan Vendor’lar, VMO ile iki taraf için de daha verimli işbirlikleri sağlıyor.
Yakın bir zamanda tedarikçi yönetimi konusunda standartları belirleyecek bir kurum oluşacaktır.
Vendor Management Institute !